Kukbuk

KBSM – Kuchařský blok svobodného muže

…nebo by to mohl být blog. To je jedno. Tato stránka existovala na mém starém webu bez přímého odkazu déle než jeden a půl roku než jsem se rozhodl ji zpřístupnit. Neveřejná byla především proto, že veřejnosti obeznámené s tématem nemá myslím moc co nabídnout. To co je tady každý zná a umí. Je to vlastně můj poznámkový blok, který jsem si nejdříve psal jako textový soubor s názvem myslenky.txt, a který se stal s přibývajícím objemem informací poněkud nepřehledným. Tak jsem si jej sám pro sebe upravil tak, aby hledání v něm bylo rychlejší a aby byl dostupný kdykoliv jej potřebuji použít. Použil jsem k tomu hypertext a web.

Budete-li se zde rozhlížet více, doporučuji využívat systém odkazů v seznamu receptů a tlačítka „Home“ na klávesnici k návratu na začátek stránky. Je to tak opravdu docela rychlé.

25.4.2017 – Zavedl jsem písmeno „Z“ u jména receptu. Znamená to „Zelenina a jiná nechutně zdravá nebo dietní jídla“ 🙂



Polévky

Hlavní jídla

Přílohy

Dezerty, nápoje, ostatní



Polévky


Žampiónová polévka

Žampióny, cibule, máslo, mouka, smetana, sůl, pepř, bobkový list, (tavený sýr, petrželka).

Cibule na másle, polovina nakrájených žampiónů, zesklovatit, mouka, osmahnout, zalít vodou, masox, bobkový list, pepř, sůl, vařit 20 minut, mezitím osmahnout na másle zbytek žampiónů, bobkový list ven, rozmixovat, smetana, možno přidat taveňák a petrželku, přidat zbytek žampionů osmahnutých na másle.



Čínská polévka s černými houbami

Čínské nudle, černé houby – jidášovo ucho, maso na vývar (kuřecí křídla třeba) nebo bujon, pórek, mletý zázvor, mletý pepř, sůl, hrášek, solamyl.

Houby namočit dvě hodiny předem, pak nakrájet a odstranit dřevnaté části, v osolené vodě uvařit třeba kuřecí křídla, vyndat, do vývaru zázvor, pepř, popřípadě bujon, třeba i zeleninový, obrat křídla, maso do polévky, ochutit, pórek na kolečka, houby, hrášek, povařit. Možno zahustit solamylem.



Fazolová polévka

Uzené koleno nebo uzené maso, krkovice nebo tak něco, fazole, bobkový list, pepř celý, nové koření, česnek, sladká paprika, celer, mrkev, petržel, cibule, jíška, smetana, majoránka, ocet, cukr, sůl, brambory, masox, petrželová nať nebo pórek.

Fazole namočit den předem, cca 2 x tolik vody co fazolí, brambory uvařit zvlášť, vývar z masa s kořením a zeleninou a cibulí, (pokud uzené koleno, tak vařit cca půl hodiny, pak slít a znovu vařit), vývar slít, maso obrat, zeleninu vyhodit, pak další cibuli nakrájet, osmažit s česnekem a paprikou, přidat vývar, fazole a vařit dokud fazole nezměknou, podle potřeby přidat masox, ochutit octem, pepřem, majoránkou, cukrem a solí, přidat maso a brambory, pro oči petrželku nebo pórek, zalít smetanou, povařit.



Zelňačka

Kysané zelí, papriková klobása, cibule, paprika, bujon, smetana, kmín, nové koření, chilli papričky nebo pepř, brambory.

Zelí slít, neproplachovat, do hrnce, nové koření, kmín, chilli, bujon, zalít, vařit, brambory na kostičky uvařit samostatně, na pánvi cibulku, klobásu hodně osmahnout, zasypat paprikou, osmahnout, vše smíchat, okořenit, povařit, zjemnit smetanou.

Pozn.: Zelí sice neproplachovat, ale důkladně vymačkat všechnu vodu jinak to bude dost kyselé. Klobásu na sádle udělat bez cibule, tu přidat až pak aby nebyla úplně hnědá, nepřipálit papriku! Vodu z uvařených brambor klidně do polévky. Klobásou nešetřit, ovšem pět sušených chilli pariček opravdu stačí 🙂



Brokolicová polévka – Z

Brokolice, cibule, smetana, jíška, bujón.

Cibuli osmahnout, umýt a očistit brokolici – trochu si nechat bokem, osmahnout ji taky, zalít vývarem, povařit, rozmixovat, ochutit, smetana, přidat zbytek brokolice.



Hrachová polévka – Z

Hrách, cibule, česnek, masox, slanina/klobása/párek, majoránka, bobkový list.

Hrách namočit den předem. Vařit v neosolené vodě doměkka – bobkový list nemusí být. Mezitím na sádle cibuli a slaninu, hodně vyškvařit. Přidat k hrachu masox a prolisovaný česnek (ne moc), povařit, rozmixovat, přidat obsah pánve, majoránka (nemusí být), povařit. Na pánvi osmažit kousky chleba do polévky. Není na škodu před rozmixováním trochu hrachu odebrat a přidat až nakonec.



Frankfurtská polévka

Cibule, sádlo nebo máslo, párky, masox, paprika sladká, mouka, mléko.

Cibuli na sádle nebo másle, na oleji je to o ničem, zaprášit hladkou moukou, osmahnout, pak paprika a pepř, s pepřem opatrně, nemělo by to být extra pálivé, osmahnout, nespálit papriku!, zalít vodou z konvice, bujón podle množství vody, třeba kostku slepičího a hovězího, na kolečka nakrájené párky, debrecínské nebo jiné pikantnější jsou dobré, povařit, ochutit, zjemnit mlékem nebo smetanou, ne moc, povařit. Rychlé, dobré, levné.



Polévka z řapíkatého celeru – Z

Máslo, cibule, mrkev, zeleninový bujón, muškátový ořech, smetana, pepř, sůl.

Cibuli na másle, ne moc, do toho na kousky nakrájený řapíkatý celer a mrkev, orestovat, zalít vodou z konvice s kostkou zeleninového masoxu, vařit do změknutí, část zeleniny vyndat, zbytek rozmixovat, smetana, muškátový ořech, pepř, sůl, vrátit kousky zeleniny. Na to, že jediná živočišná složka je máslo a smetana to chutná perfektně.



Polévka z červené čočky – Z

Kuřecí maso – nemusí být, cibule, česnek, mrkev, zeleninový bujón, kari, koriandr, kmín, chilli, sůl, zeleninový bujón, pasírovaná rajčata, kokosové mléko….jo a ta červená čočka 🙂

Moje verze vytvořena z desítek dostupných receptů na internetu….. Orestovat maso, do toho cibuli, po chvíli i na drobno mrkev a česnek, v pravý čas všechno koření – kari trochu více, koriandru méně, kari jsem použil Tandoori Masala a to je pálivé docela dost samo o sobě takže s chilli je třeba zacházet opatrně aby to šlo konzumovat. Trochu vše orestovat, nespálit koření, přidat pasírovaná rajčata a červenou čočku, zeleninový bujón, promíchat a zalít vodou z konvice, množství podle požadované hustoty, čočka dost vody natáhne. Zvolna provařit tak aby čočka změkla, ale nebyla rozvařená, netrvá to dlouho. V průběhu vaření dosolit a na závěr zjemnit kokosovým mlékem. Na talíři posypat pažitkou nebo petrželkou. Velmi rychlé, velmi dobré a velmi zdravé jídlo 🙂



Hlavní jídla


Hovězí na houbách

Hovězí zadní, cibule, houby, bujón, jíška, houbové koření od vitany je super věc.

Maso na plátky, naklepat, osolit – mírně!, na sádle nebo oleji zatáhnout, vyndat ven, cibuli osmahnout, koření osmahnout, vložit maso, podlít, bujón, dusit nejméně hodinu, ochutit, zahustit.



Francouzské brambory

Brambory, uzené maso, vajíčka, cibule, tvrdý sýr, pepř, sůl.

Brambory uvařit (lépe ve slupce), nemusí být úplně, vajíčka uvařit natvrdo, na cibuli osmahnout uzené nakrájené na menší kousky, brambory nakrájet na plátky, vymazaný pekáč, na dno brambory, pepř, sůl, kolečka cibule, kolečka vajíček, maso, brambory a vše ještě jednou, nahoře nakonec brambory. Do trouby, po ohřátí prolít rozšlehaným vajíčkem, zapéct, nakonec chvilku trouba na max a posypat sýrem.



Špagety aglio, olio e peperoncino

Špagety, česnek, chilli papričky, ojel olivový, může být petrželka.

Špagety vařit v hodně osolené vodě, raději nedovařit než převařit, na olivový olej (nešetřit, je to olio, tak ať je to olio) na tenké plátky nakrájený česnek a papričky, zlehka osmahnout, nesmí zhnědnout, zalít trochou vody ze špaget, míchat, provařit trochu, zamíchat špagety, promíchat, petrželka – nemusí být. Jakkoliv je to jednoduché, dá se to pokazit, ale když se to povede… 🙂



Kovbojské fazole

Papriková klobása, případně maso krůtí nebo uzené, nebo vepřové, dle libosti, fazole, může být kukuřice nebo směs, třeba pálivá, cibule, česnek, loupaná rajčata nebo normální rajčata klidně neloupaná, sůl, pepř, sladká paprika, chilli nebo pálivá paprika, pórek nebo petrželku.

Fazole den předem namočit a uvařit nebo použít z plechovky. Cibule, klobása nebo maso na pánev, orestovat, paprika, osmahnout – opatrně, nesmí se připálit, fazole klidně i s nálevem nebo vodou v níž se vařily, rajčata posekaná, dusit cca 20 minut, sůl, pepř, chilli, na talíři posypat pórkem.



Slepice na paprice

Slepice, knedlík nebo těstoviny, mrkev, celer, nové koření, bobkový list, celý černý pepř, mletá sladká paprika, bujon, cibule, hladká mouka nebo jíška, smetana, bílý pepř, sůl.

Slepici do vody s kořením a zeleninou, uvařit, dlouho, opatrně s tím pepřem…. Cibuli osmahnout, paprika, osmahnout, nespálit, vývar, zelenina z vývaru, rozmixovat, doplnit vývar, dochutit, smetana. Slepici obrat, zbytek vývaru + pár kousků masa na polévku, zbytek masa do omáčky, povařit.
Zelenina nemusí být – více zeleniny = více svíčková, bujón jen když bude vývar slabý, opatrně s kořením.



Maso na kari

Maso kuřecí/krůtí/vepřové, cibuli, kari, olej, pepř, sůl, rýže, paprika, možno chilli papričky.

Na cibuli maso, kari, osmahnout, podlít vodou, sůl, pepř, podusit, vodu vyvařit, paprika až nakonec aby moc nezměkla. S těma chilli papričkama opatrně… Ideání příloha je rýže.



Zapečené těstoviny s mletým masem

Těstoviny, mleté maso(1/2hovězího 1/2vepřového) 1čertovská omáčka, 1cikánská omáčka od Hamé, šlehačka, pepř, sůl, bazalka, česnek, cibule, sýr na strouhání.

Těstoviny uvařit. Omáčka – cibulka osmahnout, ne moc, maso, přidat veškeré koření, osmahnout, obě omáčky (nebo loupaná rajčata, nakonec šlehačka.
Těstoviny zalijeme omáčkou a asi 10 minut zprudka zapéct do předem vyhřáté trouby. Na talíři posypat strouhaným sýrem.



Těstoviny s tuňákem

Těstoviny, tuňák – lepší v oleji než ve vl. šťávě, loupaná rajčata – nebo obyčejná, cibule, česnek, bazalka.

Začít vařit těstoviny, na oleji osmahnout cibuli, rajčata, česnek, dusit, bazalka, ochutit, tuňák, podusit, zamíchat s těstovinami.



Vepřová pečeně

Kus vepřového, plec není špatná, ale krkovice je lepší, nebo bůček, ten je nejlepší :-), česnek, sůl, kmín, cibule, česnek.

Den předem maso naložit do česneku se solí, dát do igelitu, další den prudce osmahnout ze všech stran, do pekáče, podlít vodou a péct cca dvě hodiny. Podlévat, ke konci otevřený pekáč. Nejlépe s brkaší a špenátem, nebo knedlíkem se zelím. Hlavně pivo k tomu.



Guláš

Cibule moc, česnek, sádlo, kmín, pepř, majoránka, paprika sladká i pálivá nebo chilli papričky, popřípadě bobkový list a nové koření, masox, maso, kližka a divočák je nejlepší.

Cibule do hněda, nespálit, čím více hnědá, tím tmavší guláš, ke konci nepospíchat, maso do toho, zatáhnout, česnek, zaprášit paprikou, nespálit ji, sůl a pepř, podlít, ne moc, dusit, masox, dochutit, zahustit případně.



Špagety carbonara (po uhlířsku)

Špagety nebo jiné těstoviny, slanina pancetta nebo anglická, vajíčka. Pecorino, parmazán.

Uvařit těstoviny, slaninu na pánvi hodně vysmažit, promíchat nastrouhaný sýr a cca 2 vaječné žloutky se stejným množstvím vody ze špaget na každou porci, smíchat špagety, slaninu, tuk i rozmíchaná vajíčka. Může se posypat zbytkem sýra.



Vepřové/krůtí plátky se žampióny

Vepřové nebo krůtí maso, žampióny, sádlo nebo olej, máslo, cibule, smetana.

Plátky naklepat (vepřové), na oleji zatáhnout, vyjmout, na másle cibule, trochu mouky, žampiony nejlépe na čtvrtky ať jsou vidět, chvíli restovat, pepř, vegeta, podlít (třeba vodou z brambor/těstovin, rýže – příloha), půl kostky masoxu zeleninového, maso do toho, dusit, smetana, prohřát, ideální příloha jsou brambory.



Brokolice s kuřecím pálivá – Z

Může být s krůtou anebo nepálivá… Brokolice, maso, sůl, pepř, chilli papričky.

Brokolici rozdělit na tak velké kousky aby se mi vešly do pusy… :-), spařit v osolené vodě, jen pár minut, slít.
Cibuli na oleji osmahnout, orestovat maso, sůl, pepř, vegeta, chilli papričky, osmahnout vše, malinko podlít, téměř vydusit, brokolice, zamíchat.



Krupicová kaše

Podle receptu na výrobku – 25 g krupice, 10 g cukru, 250 ml mléka (2 lžíce, 1 lžíce, větší hrnek)
Bylo to trochu řídké a mohlo to být sladší…

2. pokus – 2 lžíce cukru (cca 25 g), 250 ml mléka, 3 lžíce krupice (cca 38 g) => chuť ok, ale už husté.

3. pokus – dokonalé to je s poměry 300/3/3 – mléko 300 ml, krupice 3 lžíce, cukr 3 lžíce.

Začít ohřívat mléko, špetka soli, rozmíchat cukr a krupici v malém množství mléka, vmíchat do mléka, vařit dokud nezhoustne. Furt míchat.
Posypat kakaem, cukrem, máslo. Plnotučné mléko se prý méně připaluje…Furt znamená FURT! 🙂



Čína s nudlema

Maso – kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, mražená zelenina, sójovka, ústřicovka, vegeta, nudle, olivový olej, rýžové víno.

Pokus 1: Nudle uvařit 3 min a hned propláchnout studenou vodou, pak maso hodně zprudka, omáčky, nudle zelenina, míchat.
Nudlí stačí 4 nebo 3 kolečka, zeleniny raději více, omáčky jsem dal 3 + 3 lžíce na chlapa. Mohlo tam být více oleje i omáčky. Známka: 3 (to je dobře ale! 🙂

Pokus 2: To samé maso naložené v omáčkách a solamylu, nudle uvařit a osmažit, pak hodně zprudka maso, více oleje, sůl, pepř, poklička, pak podlít, omáčky, zelenina, nudle, míchat.
Bylo to téměř dokonalé, mohlo být ostřejší a slanější. Známka: 2



Čína nejčínovatější

Krůtí nebo kuřecí maso, pórek nebo cibule, čínské zelí, žampióny, nejlépe konzervované ve slaném nálevu, nudle, raději ty tenké co se udělají za 4 minuty, čínské zelí, sójovka, ústřicovka, vegeta, pepř, olivový olej, rýžové víno.

Hodně rychlá rychlovka…. Maso orestovat na oleji, pepř, vegeta, přidat pórek na kolečka, žampiony a zelí, furt míchat, přilévat sójovku a případně ústřicovku a rýžové víno, nesolit! bude to dost slané i tak, v poločase zalít nudle horkou vodou a jakmile budou hotové tak to vše smíchat. Nudle možno osmažit, ale bylo to výborné i bez toho.



Fusilli (Rotini) s kuřecím masem, kari, smetanová omáčka

Fusilli (Rotini = krátké fusilli :-), kuřecí, cibule, kari, olej, pórek, pepř, sůl.

Začít vařit těstoviny, mezitím na cibuli orestovat kuřecí, klidně víc, pak zasypat kari, osmahnout, podlít, trochu dusit, smetana, pórek, smíchat s těstovinama.



Penne se slaninou a pestem

Penne, slanina, cibule, pepř, sůl, pesto – to nejlevnější nebrat… Nebo si udělat sám 🙂

Vařit těstoviny, na cibuli osmažit slaninu, zamíchat do těstovin, přidat pesto, promíchat.



Maso na paprice

Maso kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí… , cibule, paprika, pepř, sůl, česnek, smetana, možná bujón. Těstoviny nebo jiná příloha.

Na cibuli maso, paprika, pepř, sůl, česnek, podlít, dusit. Až je maso měkké zahustit moukou nebo jíškou, přilít smetanu, provařit. Ideální příloha jsou kolínka. Nemusí být na škodu přidat špetku kari…



Hovězí vařené se smetanovou omáčkou (křenovou, koprovou, zelené fazolky, hříbky…)

Maso hovězí přední, hrudí apod., cibule, pepř, nové koření, česnek, smetana normální nebo zakysaná, vegeta, máslo, olej, hladká mouka, cukr, křen/kopr/fazolky/hříbky.

Maso uvařit nejlépe den předem, pomalu v osolené vodě s celou cibulí, česnekem, pepřem a novým kořením, vegetou, možno přidat další kořenovou zeleninu. Podle druhu masa i více hodin. Když se maso vloží do vroucí vody, zatáhne se a šťáva zůstane více uvnitř. (=> slabší vývar?). Pokud nemá po vytažení oschnout, tak je možné je prudce ochladit a zavřít v něčem do lednice. Vývar je nejlepší nechat vychladnout a po usazení sedliny na dně hrne posbírat čistý vývar naběračkou.

Základ omáčky – máslo s trochou oleje, asi tolik aby bylo pokryté dno. Zvolna rozehřát, zaprášit cca dvěmi lžícemi hladké mouky. Míchat. Správný poměr tuku a mouky je když jíška bublá po celém dnu kastrolu a pěkně se načechrává. Míchat až jíška (stále bílá) zavoní. Přilít zpočátku raději méně !studeného! vývaru a rozmíchat, provařit.

Do základu přidat nastrouhaný křen, na jemno nakrájený kopr, zvlášť podušené hříbky nebo fazolky, ochutit cukrem, solí a octem nebo citronem, nakonec přidat smetanu, povařit, míchat, vložit nakrájené maso. Příloha brambory, knedlík, vařené vejce…



Krůtí plátek gyros

Maso krůtí, kuřecí apod, cibule, česnek, koření na gyros, pepř, sůl, koření na gyros.

Maso naklepat, osolit (opatrně, v tom koření je soli dost), pepř, koření na gyros – přiměřeně. Maso osmahnout na oleji, vytáhnout, cibuli s česnekem a může být trocha toho koření zesklovatit, zalít trochou vody, vložit plátky, dusit dokud cibule zcela nezměkne nebo se nerozvaří. Zahustit možno, ale není nutné. Vhodná příloha je rýže nebo brambory.



Čočka na kyselo – Z

Čočka, cibule, pepř, sůl, hladká mouka, ocet, uzené/párek/klobása/vejce.

Čočku namočit klidně den předem, dát vařit, cibuli na oleji nebo sádle, zaprášit moukou, trocha vody z čočky, zamíchat čočku, ochutit octem – opatrně a postupně. Uzené/párek/klobásu/vejce osmahnout trochu, čočka jako příloha.



Špagety Viva Italia

Špagety, cherry rajčata, česnek, mozarella, bazalka, olej, sůl.

Vařit špagety, česnek vcelku jen rozmáčknutý restovat na oleji, rajčata na půlky, trochu vody ze špaget, až změknou česnek pryč, špagety uvařit raději méně než více, bazalka, promíchat, mozarella na kousky, až se začne táhnout je hotovo. Když má člověk hlad tak tohle je do dvaceti minut od vhození špaget do vody i snězené 🙂



Penne arrabiata

Penne, česnek, chilli papričky, pasírovaná rajčata, olivový olej, bazalka.

Restovat na plátky nakrájený česnek a papričku, přidat pasírovaná rajčata, bazalku, povařit, zamíchat těstoviny. Na obrázku jsou rigattoni.



Špagety a la stupido

Špagety (překvapivě), česnek, chilli papričky, olivy, olivový olej, strouhaný sýr nebo osmaženou slaninu.

Restovat na plátky nakrájený česnek, papričky a olivy, trocha vody ze špaget, vyvařit, zamíchat těstoviny, posypat sýrem nebo zamíchat vypečenou slaninu.



Brokolice s tuňákem – Z

Brokolice, tuňák v plechovce, cibule, vegeta.

Brokolici rozebrat na kousky do nějaké nádoby, trochu osolit, cibule na olivovém oleji, trochu vegety, tuňák i se šťávou, pokud je v oleji tak opatrně s tím olejem, restovat, mezitím zalít brokolici vodou z konvice, po třech minutách vodu slít a vše smíchat na pánvi.



Těstovinový salát s tuňákem

Těstoviny a tuňák v plechovce – základ. Dále je to volný styl – rajčata, cibule, česnek, papričky, bazalka, olivy, kapary, bazalka, olivový olej, šťáva z citronu nebo limetky.

První pokus se podařil v sestavě: do větší nádoby olivový olej, na kousky lahůdková cibulka, chilli papričky, rajčata, decentně česneku na plátky, šťáva z limetky, bazalka, tuňák bez oleje, zamíchat, uvařené těstoviny smíchat klidně za tepla, nechat uležet.



Špagety ala Dimos

Špagety, řecký jogurt, česnek.

Zřejmě rozšířený způsob přípravy špaget, ale poprvé mi o něm řekl právě Dimos a je to fakt jednoduché – vařit špagety, mezitím rozmačkat česnek do jogurtu, přiměřeně, někdy méně je více platí v tomto případě dvojnásob, smíchat se špagetama, hotovo. Není na škodu to vylepšit například pár lístky bazalky.



Hovězí kostky se slaninou na pepři

Hovězí, slanina, pepř 🙂 A ještě cibule, masox, sádlo.

Cibuli na sádle až dohněda, v mezičase slaninu na kousky, hodně vysmažit, hovězí na kostky, pepř, zatáhnout, podlít trochu, kostka masoxu, dusit do změknutí masa pak doředit na požadované množství. Velmi opatrně se solí, slaná je slanina. Možno zahustit moukou a velmi se mi v tom líbily na půlky nakrájené olivy. Příloha nejlépe rýže. Pepře se není třeba bát.



Chilli con carne

Mleté hovězí maso, fazole, chilli, cibule, česnek, rajčata, mletá paprika, zelené papriky, pepř.

Fazole namočit den předem, pak uvařit samostatně. Cibuli nadrobno, česnek na plátky, restovat, přidat maso, orestovat, v klidu, nespěchat, raději více než méně, chilli, pepř, paprika, trochu osmahnout, nespálit papriku, krájená rajčata i s nálevem, zvolna dusit, případně podlévat vývarem z fazolí. Možno přidat trochu koriandru nebo kari, drcený kmín apod. Zamíchat zelenou papriku nadrobno a uvařené fazole klidně i s vodou, ve které se vařily, dochutit, vydusit na požadovanou hustotu. Tak trochu jako kovbojské fazole, ale hovězí maso to posouvá na vyšší úroveň.



Buřtguláš

Inspirace na internetu mne totálně odradila – nakrájený párek v obarvené vodě mne nelákal, takže jsem to zkusil po svém….

Buřty – bezvadný je maďarský točený salám, brambory, sádlo, cibule, česnek, sladká paprika, pepř, bujón, sůl, kmín, majoránka.

Začít točeňákem – na půlkolečka a důkladně na troše sádla osmahnout, nespěchat, pořádně opéct, cibuli až pak ať není úplně hnědá, protlačovátkem česnek, zesklovatět cibuli, pepř, kmín, paprika, osmahnout, nespálit papriku, do toho brambory na menší kostičky a hned zalít vodou z konvice – přiměřeně, kostku bujónu. Jednu syrovou bramboru nastrouhat na struhadle a přidat do varu místo zahuštění moukou. Povařit aby změkly brambory. Dochutit – pepř, sůl, případně majoránka. A je to bezva! 🙂



Brokolice (penne) s kuřecím a mascarpone

Jeden ukázkový příklad mojí lenosti…

Kuřecí, brokolice, mascarpone, cibule, česnek, pepř, sůl.

Kuřecí na kousky, pepř, sůl a pořádně orestovat na oleji, nakrájená cibule a česnek na tenké plátky do toho, dále restovat, ke konci pořádně přitopit, přidat na kousky nakrájenou brokolici a hned zalít trochou vody z konvice a přiklopit pokličkou aby se brokolice udělala v páře. Po pár minutách odklopit, odpařit zbytek vody a zamíchat mascarpone. Až se rozpustí je hotovo. Citlivě s česnekem a pepřem, má to být velmi jemné.

Varianta může být s penne. Je tam vše předtím uvedené, jen se přidá ještě bazalka a možno posypat na talíři parmazánem.



Kuřecí s bambusovými výhonky a soba nudlemi

Kuřecí, bambusové výhonky, chilli, česnek, sójovka, ústřicovka, soba nudle, sůl.

Kuřecí na kousky, česnek vcelku, restovat, chilli papričky, ne moc, až bude maso jak ho chceme tak vyndat česnek, přidat bambusové výhonky, restovat dál, omáčky s citem. Soba nudle uvařit vedle a na konci zamíchat vše dohromady.

Nudle můžou být i jakékoliv jiné vhodné na čínu a docela si to umím představit i s rýží.



Kuřecí prsa s houbovou omáčkou a chřestem

Kuřecí prsa s kůží, šalotka nebo cibule, houby – žampióny nebo lišky, vývar nebo masox, smetana, máslo, pepř, sůl, petržel nebo pažitka, chřest.

Kuřecí prsa i s kůží nechat chvíli při pokojové teplotě, osolit, opepřit, pak zprudka na oleji osmahnout po obou stranách a dodělat v troubě nebo na pánvi pod pokličkou. Šalotka nebo cibule nadrobno zpěnit na másle, přidat houby, restovat, přidat vývar, provařit, smetana, sůl, pepř, pažitka či petržel. Chřest vařit v osolené vodě dokud nebude přiměřeně měkký a hned podávat.



Segedinský guláš

Vepřová plec, cibule, kysané zelí, smetana, sůl, pepř, kmín, paprika sladká.

Maso na kostky, cibule na drobno podle toho jak dovolí strach o prstíky, pepř, sůl, orestovat zprudka i s cibulí, čím více, tím lépe, pak paprika, nespálit ji, zelí bez nálevu jinak to bude moc kyselé, podlít vodou, ne moc, ideálně vývarem nebo přidat kostku masoxu, kmín, zvolna dusit do změknutí masa. Nakonec dochutit a vydusit přebytečnou vodu, zjemnit smetanou. Ideální příloha je knedlík.



Květák podle chuti – Z

Květák, máslo, sůl, kmín, vhodné koření, bylinky….

Květák je neuvěřitelná zelenina, ochotně přebírá chutě koření, je zdravý a chutný. Květák rozdělit na kousky tak aby se mi vešly do pusy, nejmladší lístky nechat na ozdobení, povařit v hrnci v osolené vodě pár minut, ne více než deset. Taky je možné květák uvařit pod pokličkou v páře rozpálené pánvi s trochou vody na dně, voda se musí téměř zcela odpařit – tzv. líná, mnou velmi oblíbená varianta. Uvařený květák začít restovat v pánvi na másle, sůl, špetka drceného kmínu a když je květák trochu opečený přidat koření podle chuti. Třeba paprika a pár chilli papriček nebo kari, výborné je indické Tandoori Masala, na závěr posypat bylinkami podle chuti – pažitka, koriandr, bazalka, petržel…. Z jedné hlávky je toho jídla tolik, že to vypadá, že to absolutně nelze sníst najednou. Lze 🙂



Penne se špenátem – Z

Penne, špenát, česnek, cibule, sůl.

Na pánvi na oleji cibuli nebo šalotku na kostičky, začít vařit těstoviny, stačí i málo. Na pánev přidat špenát a po rozmrazení chvíli podusit, podlévat vodou z těstovin, na závěr zamíchat těstoviny. Rychlé, zdravé, zelené.



Tofu se zeleninou – Z

Tofu, cibule, mražená zelenina, sůl, sójovka ústřicovka. Místo tofu může být kuřecí, krůtí apod…

Na oleji cibule nadrobno a tofu na kousky, sůl, pepř. Až se tofu trochu opeče přidat zeleninu z pytlíku, výborná je mexická i čínská směs z Lidlu. Více zeleniny = více „Z“ 🙂 Počkat až se zelenina rozmrazí a prohřeje, na závěr omáčky s citem, zbaštit. Opět je problém odložit si polovinu na zítra….



Brokolice s nivou – Z

Česnek, cibule, brokolice, niva.

Na oleji restovat na drobno cibuli a česnek na plátky, dříve než zhnědně rozpálit pánev na plno a přisypat brokolici rozdělenou na kousky tak velké aby se mi vešly do pusy a hned zalít trochou vody z konvice tak aby se hned začala odpařovat. Pokličku na to a nechat brokolici v páře cca 3 – 6 minut. Voda by se měla téměř všechna odpařit, do toho na kousky nakrájenou nivu, promíchat, jakmile se niva rozpustí je hotovo.



Boloňské špagety

Mleté maso, cibule, česnek, pepř, sůl, bazalka, mrkev, celer, pasírovaná rajčata, strouhaný sýr, špagety.

Receptů je milión a každý jiný, tohle je můj kompilát z nich…. Na cibuli restovat maso dokud se nerozpadne na prvočinitele, s tím česnek a zeleninu nadrobno (nemusí být), zalít rajčaty, podusit, bazalka, ochutit. Se špagetama nemíchat, jen položit na ně a posypat sýrem – nemusí být.



Mexická pánev – Z

Hovězí mleté z Lidlu, mražená mexická zeleninová směs také z Lidlu, mám rád Lidl 🙂 Olej, sůl, chilli papričky, cibule, česnek.

Polovinu masa začít restovat na troše oleje, zpočátku zprudka, pak zvolna, hovězí potřebuje nějaký čas, v poločase cibule a česnek, sůl a chilli, dál restovat dokud se maso nerozpadá na prvočinitele. Polovina pytlíku zeleniny a dokonale prohřát, zvolna, alespoň deset minut a je hotovo. Z poloviny masa a poloviny zeleniny je toho akorát tak pro dva středně statečné jedlíky.



Svíčková

Z tohoto jídla jsem měl veliký respekt. Teď vím, že zcela neoprávněně, při dodržení základních pravidel je to primitivní recept…

Hovězí maso, cibule, mrkev, celer, petržel, smetana, cukr, ocet, nové koření, pepř, bobkový list, sůl.

Hovězí, nejlépe zadní, zprudka osmahnout na největší pánvi ze všech stran, klidně bez oleje, počkat až se maso samo odlepí. Pak maso ven. Zeleninu nadrobno, celer a mrkev cca stejné množství, ale hodně, klidně dvojnásobek hmotnosti masa, petržel méně. Na oleji osmahnout zeleninu co nejvíce to jde, trochu soli do toho, nesmí se to připálit, takže hlídat – toto je nejdůležitější podmínka dobrého výsledku…. Ke konci přidat cibuli, až zesklovatí, zasypat lehce cukrem, nechat zkaramelizovat, pár lžic octa nebo šťávy z citronu, nechat odpařit, vložit maso a zalít vodou z konvice tak aby bylo vše těsně pod hladinou. Méně je více…. Přidat koření v sítku aby pak šlo vyndat. Pomalu dusit pod pokličkou nebo v troubě, klidně tři hodiny, nespěchat, skočit si na pivo mezitím. Až je maso měkké, vytáhnout ho ven, koření taky, zbytek tak jak je důkladně rozmixovat. Pokud bylo dost zeleniny, není potřeba žádné zahušťování, omáčka bude čistě zelenina – super 🙂 Dochutit citlivě solí, cukrem, octem, povařit, úplně nakonec smetanu. Maso nařezat na plátky, podávat s knedlíkem, kdo má rád, tak brusinky a smetanu, já to nemusím. Tohle když se podaří, tak je to mana nebeská a kuchař mistr světa 🙂



Přílohy


Houskový knedlík

Mouka hrubá, olej, vejce, sůl, kvasnice, voda nebo mléko, cukr, houska.

Kvásek – droždí rozmačkat, posypat cukrem, až se rozpustí zalít trochou mléka/vody, pár lžic mouky, nechat kvasit.
Mezitím mouka 0,5 kg (mínus to co jsem dal do kvásku), žloutek nebo vejce, sůl 5 g (raději cca dvě malé lžičky ..? g), mléko nebo voda 250 – 350 ml (mínus to co jsem dal do kvásku). Všechno smíchat, nechat vykynout, vyrobit dva knedlíky, vařit pomalu po jednom v osolené vodě cca 25 minut, otáčet.
Možno zabalit do utěrky, jsou pak pevnější, propichovat už při vaření aby nepraskaly.



Houskový knedlík II

Mouka hrubá, vejce, sůl, voda, prášek do pečiva, houska.

Opravdu rychlý knedlík….

Varianta ze čtvrt kila mouky => jeden menší knedlík = dva normální jedlíci: Začít vařit osolenou vodu v dostatečně velkém hrnci. Zamíchat z 250 g mouky, čtvrt lžičky soli, jedno vejce a cca 100 ml vody nejlépe mixérem nelepivé těsto. Jde to ztuha. Podle velikosti vejce může být vody malinko více. Zamíchat na kousky nakrájenou housku nebo rohlík, nejlepší je cca tři dny stará, úplně nakonec zamíchat jednu čtvrtinu obsahu sáčku prášku do pečiva. Pořádně promíchat, ale neotálet dlouho, hbitě vytvarovat knedlík a vložit jej do vařící vody. Začít měřit čas! Po deseti minutách otočit. Po dvaceti minutách je hotovo.

Pokud knedlík praskne, bylo prášku do pečiva moc, pokud je extrémně tuhý, tak bylo prášku málo nebo bylo těsto příliš husté – chce to příště více vody. Pokud je uvnitř nedovařený, byl příliš velký nebo se nevařila voda, nebo se sice vařila, ale někde pod Everestem.

Varianta z půl kila mouky => dva menší knedlíci = tři velcí jedlíci nebo čtyři normální: Postup stejný, hrnec větší, mouka 500 g, půl lžičky soli, jedno vejce a cca 220 ml vody, housky přiměřeně a půl pytlíku prášku do pečiva.



Dušené zelí

Zelí, sádlo, cibule, kmín, ocet, cukr, mouka, sůl.

Zelí nadrobno nakrájet, dát dusit bez pokličky, na sádle cibuli, zaprášit moukou, osmahnout, přidat podušené zelí, sůl, kmín, cukr ocet, podlít, dál dusit do měkka.
…Fakt na drobno ale! 🙂



Špenát

Osmahnout cibulku, rozpustit špenát – klidně půl na půl drcený/listový, česnek, sůl, možno vajíčko.



Rýže – druhy

Rýže se dělí podle technologie zpracování a podle druhu. Podle technologie zpracování je rýže:

  • loupaná (bílá),
  • pololoupaná (natural),
  • neloupaná (hnědá).

Bílá rýže je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. Může být dlouhozrnná, střednězrnná a kulatozrnná. Má nejméně živin a vitamínů.

Rýže Parboiled je upravená speciální tepelnou úpravou, kdy působením tepla a tlaku přecházejí vitaminy a minerální látky ze slupky do rýžového zrna, kde už zůstanou. Může být loupaná nebo natural. Parboiled tedy není druh rýže, ale způsob zpracování.

Podle druhů se rýže dělí na:

  • Arborio – Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Dobrá na rizoto.
  • Basmati – Dlouhozrnná rýže s velice výraznou vůní. Nelepí se.
  • Jasmínová – Podobná rýži basmati, ale lepí se.
  • Rýže Carnaroli – Obdoba Arborio.
  • Rýže patna – Dlouhá štíhlá zrnka. Technologicky bývá upravována jako rýže parboiled takže je po uvaření sypká a suchá.
  • …a tisíce dalších druhů 🙂


Chřest

Chřest… Zkoušel jsem i salsa Olandese, ale jako jedno z mála jídel jsem to vyhodil anžto to nebylo poživatelné. Jinak ošem je chřest jako příloha vynikající. A ješte to vypadá fakt megahustězdravě! Je to jednoduché, chřest v osolené vodě vařit pár minut než celý změkne a dá se kousat. K tomu nějaké maso… Třeba Kuřecí prsa s houbovou omáčkou a chřestem.



Růžičková kapusta

Růžičková kapusta, to dá rozum 🙂 …olej a sůl.

Kapustu očistit, tmavě zelené lístky a tvrdé stonky pryč, rozkrojit všechny hlavičky na půlky, posolit a pokládat do středně rozehřáté pánve, zvolna opékat, jakmile jsou opečené, otočit opečenou stranou nahoru, přiklopit pokličkou a nechat dojít. Výborná příloha k masu…



Dezerty, nápoje, ostatní


Be Be řezy

2 nebo 3 balení Be Be sušenek, ideálně dvoubarevné, 350 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 6 lžic cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, žloutek, (zakysaná smetana, kakao).

Uvařit pudink ve 350 ml mléka, nechat vychladnout. Utřít 200 g másla , 6 lžic práškového cukru, 1 vanilkový cukr a 1 žloutek, přidat vychladlý pudink (vychladlý znamený vychladlý!!!) případně zakysanou smetanu nebo kakao. Každou sušenku namazat lepit a lepit a lepit. Zbytek krému rozetřít po povrchu vytvořeného útvaru, měl by to teoreticky být kvádr. Necháme ztuhnout v ledničce (nejlépe přes noc) a potom krájíme na koso.



Caprese salát – Z

Rajčata, bazalka, mozzarella, olivový olej, balzamikový olej, pepř, sůl.

Nakrájet všechno tak aby to bylo hezké, přiměřeně opepřit a osolit, pokapat kapalnými ingrediencemi a sníst – Italský pokrm v italských barvách 🙂



Slané tyčinky

Listové těsto, sůl, kmín, vajíčka.

Těsto rozválet na velikost plechu, potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat kmínem a solí. Nakrájet kolečkem s vroubky, upéct ve vyhřáté troubě.



Tiramisu

Mascarpone 500 g, vejce 5 x, cukr, piškoty Savoiardi nebo cukrářské, káva, Amaretto, kakao.

Vejce oddělit na bílky a žloutky, žloutky vyšlehat s pěti lžícemi cukru do pěny, z bílků vyšlehat sníh, do žloutků mascarpone, zamíchat, do toho sníh, zamíchat, nešlehat, silná káva a půl deci Amaretta, do toho namáčet piškoty, vrstvit postupně piškoty – krém – piškoty – krém, posypat kakaem, nejméně dvě hodiny v lednici.

Hnědý cukr způsobí zajímavé zabarvení. Pět lžic cukru je možná i moc. Amaretta může být i deci. Piškotů raději přiměřeně než více. Sníh se podaří lépe vyšlehat když vejce budou mít pokojovou teplotu, do bílku se nesmí dostat ani malý kousek žloutku nebo jiné mastnoty, špetka soli pomůže.



Caipirinha

Limetka, třtinový cukr, brazilský ruma Cachaca, led.

Limetku rozpůlit a šikmo nařezat na silnější plátky, ve sklenici zasypat cukrem, rozdrtit, zasypat ledem, zalít rumem. Možno promíchat v šejkru, ale je to výborné i bez míchání. Rumem nešetřit, přidáním lístku máty je to trochu jako Mojito, ale díky rumu Cachaca to je přece jen více Caipirinha 🙂



Ovocný dort

Ovoce, smetana zakysaná, smetana na šlehání, vanilkový cukr, korpus na dort z obchodu, želatina.

Ze smetany na šlehání vyšlehat šlehačku, dát do lednice. Zakysanou smetanu smíchat a rozšlehat s vanilkovým cukrem, do toho pak !ručně! domíchat šlehačku a vše dát do lednice. Želatinu podle návodu uvařit a zatímco chladne dát na korpus krém, na to ovoce, případně ještě jednou zopakovat, zalít chladnoucí želatinou, dát do lednice. Jako ovoce možno použít například čerstvé jahody, borůvky, maliny… Nebo něco mraženého. Není špatné kolem korpusu stočit kroužek z papíru, dort má pak lepší tvar. Stačí úplně obyčejný papír slepený páskou.



České buchty

Mouka hladká, droždí, mléko, cukr, sůl, máslo, vejce, olej, mletý mák, citronová kůra, moučkový, vanilkový a skořicový cukr…. Jo, a RUM 🙂

Těsto: droždí s trochou cukru a mléka nechat vykvasit, mezitím začít míchat těsto – prosetá mouka – 500 g, dva žloutky, špetka soli, dvě lžíce cukru, jeden vanilkový a půlku skořicového cukru, citronovou kůru, panák rumu, rozpuštěnou cca půlku másla, mléko cca 150 – 200 ml podle hustoty těsta, do toho všeho kvásek a zamíchat měkké těsto, poprášit moukou a nechat na teplém místě kynout.

Náplň: Mletý mák – cca 200 g = jedno balení mletého máku – zalít v hrnci přiměřeně mlékem, začít zvolna vařit a přidat citronovou kůru, pytlík vanilkového a zbylou polovinu pytlíku skořicového cukru, panák rumu, míchat, hlídat, trochu by se to mělo provařit aby mák byl měkčí a chutě se spojily. Nechat vychladnout. Jistě by šlo buchty naplnit i povidly nebo tvarohem, ale ani jedno mi nechutná tak jako mák. Ostatně povidla možno míti v záloze kdyby došla maková náplň dříve než těsto.

Po vykynutí těsta zapnout troubu – já jsem dělal v remosce, tak remosku 🙂 a pokračovat v krasojízdě. Postupů je mnoho, mně se osvědčilo oddělit přiměřený kousek těsta, v dlani z něj prsty vytvořit kulatou placku, doprostřed placky necelá polévková lžíce náplně a ze stran těsto zabalit. Zabalenou stranou dolů a šup s ní do olejem nebo máslem vymazané remosky. Nebo na plech. Je tak sice každá jiná, resp. jinak velká, ale aspoň to vypadá autenticky 🙂 Když mezi buchtami budou při pečení větší mezery tak budou opečené i po obvodu a spíše nižší, když budou těsněji u sebe tak se trochu zvednou a nebudou opečené ze stran. V takovém případě doporučuji každou po stranách pomazat olejem aby se daly snadno oddělit. Péct asi tak dvacet minut a ke konci dost hlídat. Po vytažení hned pomazat rumem s rozpuštěným cukrem a až to zaschne tak možno i máslem lehce, na závěr posypat moučkovým cukrem.

Recept je sice trochu složitější a pro mne i pracnější, ovšem úspěch má veliký a vynaložené úsilí za to rozhodně stojí.



Zelný slát – Z

Zelí, celer, mrkev, cibule, sůl, pepř, majonéza (tatarka, olivový olej).

Tento výborný salát mne naučil kamarád Jarda. Existuje mnoho variant, každý si může upravit poměry podle chuti. Zelí nakrouhat na velmi drobné kousky, celer a mrkev na trochu hrubším struhadle. Poměr zelí:celer:mrkev cca 5:1:1. Zkoušel jsem i 3:1:1 a bylo do už dosti sladké (mrkev). Cibule může být, ale nemusí, podle chuti, na kilo směsi cca půlka větší cibule. Osolit, promíchat, důkladně mačkat, špetka pepře, ale opravdu velmi jemně. Na kilo směsi zeleniny cca půl malé lžičky soli a na špičku lžičky pepře. Nakonec přidat majonézu. Taky jen symbolicky, na kilo směsi dejme tomu dvě až tři lžíce. Lepší přidat méně a ochutnávat. Lze i tatarku, každému podle chuti. V ideálním případě nechat pár hodin v lednici. Když se to povede tak je to tak dobré, že člověk nedokáže přestat. Navíc je to zdravé a suroviny jsou celoročně snadno dostupné.

Je také možné zeleninovou směs ještě před majonézou rozdělit a po snězení první dávky si druhou připravit třeba s olivovým olejem – taky jen velmi symbolicky a musí to být kvalitní olej.



Koblihy

Mouka hladká nebo polohrubá, vejce, cukr krupice a vanilkový, sůl, marmeláda, droždí, rum, citronová šťáva, máslo, mléko, olej.

Droždí, lžíce cukru a mouky, lehce zalít vlažným mlékem a nechat v teple kvasit, mezitím máslo 50 g a 50 g cukru rozšlehat, 4 žloutky, špetka soli, 3 lžíce rumu, lžíce citronové šťávy a kvásek, do toho 500 g mouky a mléko cca 250 ml, promíchat na hladké a vláčné těsto, zaprášit moukou a nechat cca hodinu kynout. Vykynuté těsto rozválet na cca 0,5 až 1 cm, na polovině naznačit sklenicí kolečka, marmeláda, přeložit těsto a vykrájet koblihy. Smažit cca 5 minut v hlubším kastrolu, koblihy musí plavat. Okapat na papírové utěrce a pocukrovat práškovým cukrem.



Bábovka

Bábovka do malé formy pečená v remosce.
2 vejce, 40 g rostlinný olej, 90 g mléko, 1 vanilkový cukr, 110 g polohrubá mouka, 1/2 – 6 g prášek do pečiva, 90 g cukr krupice. Volitelně kakao, kokos, rozinky, slunečnicová semínka, ořechy….

Zapnout remosku. Smíchat všechny ingredience vyjma bílků, z bílků vyšlehat sníh, zbytek promíchat mixérem a až nakonec citlivě vetřít sníh do hotového těsta. Přidat oříšky nebo na co mám chuť. Nalít do vymazané a vysypané formy – mělo by toho být cca 3/4 objemu formy. Péct v předehřáté remosce 20 minut, pak otočit bábovku vzhůru nohama a dopéct cca 12 minut.